Naar de hoofdinhoud

Stiller vliegen: 's nachts en overdag

Laatste update 31 maart 2024 om 10:40


Vliegen is de laatste decennia gelukkig toegankelijk voor bijna iedereen. Jaarlijks vliegen 9 miljoen passagiers met Transavia naar één van de Europese bestemmingen om er even heerlijk tussenuit te gaan voor vakantie of familiebezoek. 

Maar honderden euro’s meer betalen voor een ticket? Dat klinkt onwerkelijk, maar is straks misschien wel de realiteit, omdat de prijzen flink moeten stijgen als we niet meer ’s nachts op Schiphol kunnen landen of vertrekken, om zo geluidsoverlast te verminderen. Wij geloven wel dat het anders kan. In onze uitlegvideo vertellen we er alles over.

Bekijk de uitlegvideo

Schiphol 's nachts gesloten

Natuurlijk vinden wij ook dat vliegen stiller moet. Wij denken alleen dat het anders kan dan het schrappen van vluchten in de nacht. Want het is dan misschien in de nacht wel stiller, maar er zitten ook nadelen aan het schrappen van nachtvluchten: 

De uren voor en na de nachtsluiting worden drukker
Op dit moment vindt de meeste overlast plaats als mensen bijna wakker worden (tussen 6.00 en 7.00 uur) en wanneer ze gaan slapen (tussen 22.00 en 23.00 uur). Door de nachtsluiting gaat de drukte en daarmee de gluidsoverlast op deze tijdstippen juist toenemen.

Bij vertraagde vluchten moeten vliegtuigen uitwijken naar België en Duitsland
Stel je voor dat je na middernacht landt in Duitsland of België. Vervolgens moet je nog met de bus terug naar Schiphol om je reis verder te vervolgen naar huis. Zo heb je veel extra reistijd, terwijl je zo snel mogelijk in bed wilt liggen. 

Daarnaast vliegt de volgende ochtend een leeg vliegtuig naar Schiphol om de passagiers van de eerstvolgende vlucht op te halen. Dit kost extra brandstof en tijd.

Duurdere vliegtickets
Misschien denk je: mmm, maar als er ’s nachts niet gevlogen mag worden, dan pas je toch gewoon het vluchtschema overdag aan? Maar daar is op Schiphol geen ruimte voor. Voor ons betekent dat: minder vliegen én daardoor duurdere tickets. In de video leggen we uit waarom. 

Stiller vliegen met andere vliegtuigen

Wij denken dat het anders kan door te investeren in nieuwe vliegtuigen die schoner, stiller én zuiniger zijn. Zo wordt het niet alleen ’s nachts stiller, maar ook overdag! 

De komende 7 jaar vervangen we onze huidige Boeing-vliegtuigen door nieuwe Airbus-toestellen. Deze vliegtuigen stoten minder CO2 uit én maken minder geluid. Eind 2023 is de eerste in gebruik genomen. Wist je dat we deze zomer al vliegen met 6 nieuwe Airbus-toestellen? En eind volgend jaar de helft van onze vloot al is vervangen door de nieuwe vliegtuigen? 

Meer weten over onze nieuwe Airbus-vliegtuigen? Dat kun je hier lezen!